Het rijbewijs is niet duur. Of vind jij van wel? Dan kun jij (gratis!) onderstaande tips gebruiken om dat tegen te gaan.

Je kent het wel: Iedereen om je heen heeft een rijbewijs of is er mee bezig. Nu jij nog! Het enige nadeel is dat je jouw spaarrekening moet plunderen. Het halen van een rijbewijs kost jammer genoeg geld. Je hebt de lesuren, (een theoriecursus), het theorie-examen, (een tussentijdse toets) en het praktijkexamen die allemaal betaald moeten worden.
Hoe zorg jij er dan voor dat je niet teveel geld kwijt bent? Heel simpel! Lees even mee.

1. Zelfstudie

Als er één ding is waar je weinig zin in hebt dan is het leren. Tenminste de theorie, theorie kan heel saai en eentonig zijn. Toch doe je er goed aan wanneer je zelf meer tijd steekt in alle regels en wetten. Heb jij thuis al goed doorgenomen wat er in de komende les aan bod komt, dan bespaart het jou tijd (en dus geld!). Een paar voorbeelden waar je zelf meer tijd in kunt steken:

 • Voorrangsregels.
  Pak je boek er thuis meerdere keren bij! Ook als je het theorie-examen al hebt gehaald. Er zijn veel leerlingen die maar wat doen wat betreft de voorrangsregels. Wees die onhandige situaties voor en probeer de regels écht te begrijpen.
 • Bijzondere verrichtingen of andere lessen.
  Hiervoor geldt ook, hoe meer je thuis doet hoe minder tijd je kwijt bent tijdens de lessen. Voor bijzondere verrichtingen kun je namelijk bepaalde YouTube kanalen opzoeken die exact uitleggen wat wij willen zien bij de uitvoering.
 • Huiswerk opdrachten.
  Krijg jij huiswerkopdrachten mee van jouw instructeur? Gebruik die dan ook! Wanneer je instructeur informatie mee geeft over hoe de les is gegaan, lees dat dan ook meerdere keren door.

2. Blind vertrouwen

Degene op de bijrijdersstoel heeft minimaal enkele jaren aan ervaring in het autorijden maar ook in het lesgeven. Hij of zij is degene die jou de informatie geeft over hoe je een voldoende examen kunt rijden. En vervolgens zelfstandig veel veilige kilometers kunt maken. Vertrouw blind op je instructeur zonder teveel je eigen draai aan het autorijden te geven. Hoe het wordt uitgelegd en hoe de instructeur het wilt zien is ook hoe een examinator het wil zien tijdens het examen.

3. Zelfkritisch zijn

Sommige leerlingen kunnen niet goed tegen kritiek. Dit is een nadeel voor het leerproces. Herken je dat van jezelf, weet dan dat het langer gaat duren voordat je veilig, vlot en zelfstandig kunt autorijden. (En dus het examen positief kunt afsluiten.) Een beter plan is om alle feedback die je krijgt tot je te nemen én daar ook direct iets mee doen. Wacht niet te lang met luisteren naar de tips van je instructeur. De volgende gedachtes/uitspraken zorgen alleen maar voor uitstel van het juiste niveau:

“Het ging toch goed?” “Dat kon toch wel?” “Moet ik echt zó langzaam?” “Ik heb het al gezien.” “Ik vind het wel goed gaan.” “Had hij maar duidelijker moeten zijn.” “Het ging toch al fout dus dan hoef ik ook mijn best niet meer te doen.”

4. Positieve instelling

Het maakt een wereld van verschil wanneer jou stemming goed is. Begin jij jouw rijles al met een gevoel dat je er geen zin in hebt en dat je liever iets anders wilt doen, dan wordt het heel moeilijk. Hoe lastig het soms ook is, probeer jezelf er toe te zetten om met een positieve instelling de auto in te stappen. En houd dat vast! Ook als het op sommige momenten tijdens het lessen niet lekker loopt.

5. Keuze rijschool

Iedere rijschool heeft zijn eigen manier om een leerling op niveau te brengen. Die manier bepaalt uiteindelijk of je met genoeg voorbereiding op examen gaat. Maak dus een verstandige keuze bij het kiezen van een rijschool. Dit zijn de meest bepalende factoren (onze sterke punten).

 • Service rijschool
 • Kwaliteit instructeur
 • Bovengemiddeld slagingspercentage
 • Degelijk lesmateriaal
 • Ervaring van kennissen/vrienden/familie
 • Prijs-kwaliteitsverhouding

Wil jij nog meer informatie over het halen van je rijbewijs en op die manier minder geld kwijt zijn? Lees dan even wat het slagingspercentage van een rijschool inhoudt.

Book online now &
SAVE
10%
On Your Ride

Auteur

“Mijn doel is om een leerling zo snel mogelijk in 1 x te laten slagen. Dit doe ik door het rijgedrag kritisch te beoordelen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het examen. Eerlijkheid en humor kom je ook bij mij in de auto tegen.”

Pascal de Lange 

Meld je vandaag nog aan!

Ook verzekerd zijn van een plekje in onze agenda? Meld je vandaag nog aan om zo snel mogelijk te kunnen lessen!

Gerelateerde berichten

Voor andere unieke zelfgeschreven blogs, kijk hieronder: