De meeste mensen geloven dat het slagingspercentage niet belangrijk is. Het tegenovergestelde is waar. Lees hier meer over waarom het zo belangrijk is in de rijschool branche.

“Het slagingspercentage is niet belangrijk.” Er zijn mensen die niks van het slagingspercentage willen weten. Het deugt niet volgens hen. Het geeft niet weer hoeveel lessen een leerling heeft gehad en of hij zich wel op zijn gemak heeft gevoeld tijdens de lessen. Er zijn belangrijkere dingen die bepalen of het om een goede rijschool gaat of niet. Wij delen deze mening niet helemaal. Het is juist één van de factoren om een juiste keuze te maken.

“Waarom zou ik dan voor jullie kiezen?” Is een vraag die wij veel krijgen van onze (toekomstige) leerlingen. En dat is precies de vraag die ik hier ga beantwoorden. Doe er je voordeel mee?!

Heb je geen zin om het hele verhaal te lezen? Scroll dan naar beneden.

Waar kies ik voor?

Sommige mensen zitten graag voor een dubbeltje op de eerste rang. Zelf doe ik daar ook aan mee. Het is alleen wel zo dat ik óók kijk naar de kwaliteit van het product of de geleverde dienst. Het gaat niet altijd om de prijs. Prijs is een makkelijke maatstaaf om te bepalen of je iets afneemt bij het ene of het andere bedrijf. Zeker in tijden waarin de economie niet heel gunstig is wordt er eerst gekeken naar prijs. Je kan jezelf beter afvragen waar de dienst of het product aan moet voldoen. En ergens midden in het proces kun je de prijs erbij pakken om alsnog af te wijken van het eerste product of dienst dat je bent tegengekomen. Weeg die twee tegen elkaar af en je komt uit op het product dat bij jou past. Je komt dan in de meeste gevallen uit op de gulden middenweg. Afhankelijk van het product kies ik voor hetgeen dat er tussenin ligt. Een goede prijs-kwaliteitverhouding is in mijn ogen het belangrijkste.

Het slagingspercentage als maatstaf

Bij de meeste rijscholen in Nederland ligt het slagingspercentage rond 50%. Er zijn zelfs locaties in Nederland waarbij het percentage rond de 40% ligt. En dan praten we over de percentages van de eerste examens. Tweede examens liggen (logischerwijs) een stuk hoger. Echt hoog is het nog altijd niet te noemen.

Vergelijk daarom tijdens het maken van een keuze het slagingspercentage. Het geeft duidelijk weer of een rijschool regelmatig leerlingen hebben die zakken. Dit kan komen door het te vroeg inplannen van een examen. Of door het kwalitatief slecht lesgeven.

Hierboven omschreef ik al wat het ‘gemiddelde slagingspercentage’ is in Nederland. Houd je dit aan dan kom je op het volgende uit;

  • ‘Zeer matig presterende’ rijschool = < 30% eerste examens
  • ‘Ondermaats presterende’ rijschool = < 50% eerste examens
  • ‘Normale’ rijschool = 50% eerste examens
  • ‘Bovengemiddeld presterende’ rijschool = > 50% eerste examens
  • ‘Uitmuntend presterende’ rijschool = > 75% eerste examens

Bedenk wel dat een rijschool een slechte periode gehad kan hebben. Dus dat het percentage een stuk lager kan liggen dan dat zij normaal gezien presteren. Zo kan het zijn dat een instructeur enkele leerlingen achter elkaar heeft gehad die zijn gezakt door spanning, ziekte of simpelweg pech. Het blijft mensenwerk en omdat we niet allemaal hetzelfde zijn kunnen we nooit garanderen dat iemand slaagt.

Wat geeft het slagingspercentage aan?

Zoals hierboven omschreven heb ik aangegeven wat je voor rijschool krijgt bij een bepaald percentage. Maar wat geeft het nu eigenlijk weer?

Er zijn een aantal zaken waar een instructeur rekening mee houdt wat voor een hoog percentage kan zorgen;

  • Een goed afgemeten planning van het examen.
    Dat betekent, niet te vroeg maar ook zeker niet te laat. Wanneer het examen te vroeg staat ingepland moet het niveau op het allerlaatste moment nog omhoog gebracht worden wat weer spanning en druk met zich meebrengt. Te laat een examen is juist eerder een voordeel, het brengt meer rust en geeft de leerling nog de mogelijkheid om het juiste niveau te behalen wanneer het niet heel soepel verloopt.
  • Begrip voor de persoonlijkheid van een leerling.
    Een instructeur kan heel oppervlakkig lesgeven en puur de bijzondere manoeuvres en het inzicht erin willen stampen. Alleen werkt dit niet bij iedere leerling. Elke leerling is anders en heeft dus een andere benadering nodig. Wordt er dus wél gekeken naar de individu in plaats van de massa, krijg je een opleiding die ervoor zorgt dat een leerling het begrijpt en daarmee meer kans heeft om in 1 x te slagen.
  • Ervaring van de instructeur/rijschool.
    Iedere instructeur heeft ooit moeten beginnen met lesgeven. Net zoals iedere leerling zich eerst in de lesauto moet bewijzen voordat hij de weg op mag. Wanneer een instructeur al meerdere jaren actief is worden zijn kwaliteiten beter (mits het een gedreven instructeur is). Ervaring is dus de sleutel om leerlingen een betere kans op slagen te geven omdat de instructeur het al vaak genoeg heeft gedaan.

Andere factoren (onze sterke punten)

Alleen kijken naar het slagingspercentage om een keuze te maken voor een rijschool is niet de meeste handige manier. Neem een voorbeeld aan de onderstaande punten om wél de juiste keuze te maken;

  • Service rijschool
    Kun je altijd in contact komen met iemand van de rijschool? Hebben zij een fysiek adres?
  • Kwaliteit instructeur
    Is de instructeur bevoegd? Is hij gemotiveerd om jou aan het rijbewijs te helpen? Wat is zijn persoonlijke slagingspercentage?
  • Degelijk lesmateriaal
    Hoe oud zijn de leswagens? Zien deze er verzorgd uit? Wordt er gebruik gemaakt van een app, voor de planning en/of instructiekaart? Is er ook de mogelijkheid om materiaal voor de theorie te kopen?
  • Ervaring van kennissen/vrienden/familie
    Was de ervaring van anderen positief? Wat waren de minder positieve dingen en wat waren juist de positieve dingen?
  • Prijs-kwaliteitverhouding
    Wat is een gemiddelde lesprijs? Hoeveel kost een rijles per uur? Komt de prijs overeen met het slagingspercentage?

Conclusie

Begin bij het slagingspercentage en werk daarna het bovenstaande lijstje af van de andere factoren. Maak je de keuze puur gebaseerd op prijs dan mag je de verwachting van kwaliteit ook niet heel hoog leggen.

Daarnaast kunnen instructeurs ook niet toveren en bepaald uiteindelijk het percentage niet dat je ook daadwerkelijk in 1 x slaagt. Wees kritisch op jezelf en hoe je rijdt. Dit om ervoor te zorgen dat de gehele opleiding soepeler verloopt en jij misschien wel zelf het aantal lesuren kan drukken!? En dus een grotere kans hebt om in 1 x te slagen!

Nog meer tips lezen? 5 tips voor een goedkoper rijbewijs

Book online now &
SAVE
10%
On Your Ride

Auteur

“Mijn doel is om een leerling zo snel mogelijk in 1 x te laten slagen. Dit doe ik door het rijgedrag kritisch te beoordelen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het examen. Eerlijkheid en humor kom je ook bij mij in de auto tegen.”

Pascal de Lange 

Meld je vandaag nog aan!

Ook verzekerd zijn van een plekje in onze agenda? Meld je vandaag nog aan om zo snel mogelijk te kunnen lessen!

Gerelateerde berichten

Voor andere unieke zelfgeschreven blogs, kijk hieronder: