Nieuws
icoon

Nieuws / ‘t Zit in de familie

Theo, Pascal en Richard de Lange van de gelijknamige verkeersschool.

© Foto Theo Groot

Charlotte Post

16-11-2019

Meerdere leden uit één gezin, werkzaam in dezelfde beroepssector. Het komt vaker voor dan je denkt. In deze aflevering de familie De Lange.

SERIE | ’t Zit in de familie

Verkeersschool De Lange uit Grootebroek bestaat al drie generaties lang. Opa Theo de Lange (79) richtte het bedrijf op in 1964, zijn zoon Richard (53) zette het voort en diens zoon Pascal (26) zal het in de toekomst waarschijnlijk van hem overnemen.

Ook zijn er nog andere familieleden werkzaam binnen de rijschool. ’t Zit dus echt in de familie! Over het ontstaan van het bedrijf vertelt een nog altijd kwieke Theo: „Toen ik een jaar of negentien was, vroeg een boer uit Venhuizen aan mij of ik hem wilde leren autorijden. Hij had namelijk een militaire jeep gekocht en ik had mijn rijbewijs behaald in militaire dienst. Dat vond ik wel leuk om te doen! Voordat ik officieel ging lesgeven, ben ik nog automonteur geweest. Maar dan moet je natuurlijk al die auto’s doorsmeren en dat gaf een hoop viezigheid. Het leek me beter om in de auto te zitten dan om eronder te liggen, haha! Daarom ben ik in 1964 begonnen met de rijschool. Dat was nog met een Opel Olympia!”

Was de vader van Theo ook actief in deze branche? „Nee, hij was bakker. Maar een aantal van mijn broers heeft meegeholpen binnen de school. En dat waren niet de enige familieleden! Mijn vrouw Anny deed de administratie en later hebben ook mijn dochter Nicole en mijn neef Jasper nog rijles gegeven.”

Niet vanzelfsprekend

De rijschool is begonnen in Venhuizen maar is in 2001 verhuisd naar Grootebroek, waar de familie meer ruimte had. In 2006 nam Richard het stokje over van zijn vader. Had hij dit altijd al voor ogen? Drie generaties De Lange schieten in de lach als hij vertelt: „Het moest van mijn vader! Haha, nee hoor, dat is een grapje.” Hij vervolgt: „Het was helemaal niet zo vanzelfsprekend in het begin. Ik had best een grote mond en deed altijd wat laatdunkend over het geven van rijles. Dat was toch allemaal niet zo ingewikkeld? Later ben ik daar wel van teruggekomen natuurlijk.”

Tijdens zijn eigen rijlessen ontdekte Richard dat hij het toch wel een interessant beroep vond en de opleiding tot rijinstructeur was daarmee een logische stap. Het bleek hem uitstekend te bevallen. Daarop besloot Richard bij zijn vader in het bedrijf te komen, een keuze waar hij nog altijd volledig achterstaat. Zijn vrouw en zwager werken inmiddels mee op kantoor en zoon Pascal is rijinstructeur. Ook Theo is nog regelmatig actief: „Ik begeleid de mensen die bijles willen. Het grappige is dat ik dan weleens iemand in de auto krijg van wie ik de ouders of grootouders nog heb lesgegeven!”

Trotse vaders

Wat vinden de vaders in het gezelschap ervan dat hun zonen ook gekozen hebben voor deze richting? Theo over zoon Richard: „Hij doet het prima! Het is allemaal min of meer vanzelf gegaan. Ik heb niet het idee dat ik hem extra gestimuleerd heb.”

Richard over zoon Pascal: „Ik vind het hartstikke leuk, het is helemaal zijn ding. In beginsel was hij net als ik niet van plan deze kant op te gaan maar hij had al snel door dat het heel goed bij hem paste.”

Heeft hij nog andere kinderen? „Ja, nog een zoon en een dochter, maar die doen iets heel anders! Mijn zoon is architect en mijn dochter verpleegkundige.”

Is het de bedoeling dat Pascal het bedrijf straks overneemt? „Ik hoop van wel! Wat ik mooi vind, is dat hij echt met zijn tijd meegaat. Hij is bijvoorbeeld veel meer bezig met digitale ontwikkelingen en de sociale media. Het is voor een bedrijf heel belangrijk daar goed op in te spelen.”

Eigen keuzes

Pascal beaamt dat het de bedoeling is dat hij de rijschool in de toekomst overneemt. Heeft hij nooit getwijfeld? „Ja dat wel. Maar ik heb het gelukkig erg naar mijn zin. Ik vind het fijn dat ik zelf keuzes kan maken. Zo kan ik mijn eigen agenda bepalen of beslissen welke auto’s er moeten worden ingekocht. Ik geef dus niet alleen les maar heb ook een bepaalde verantwoordelijkheid met betrekking tot het beleid.” Zijn er nog zaken die hij ouderwets vindt als hij kijkt naar de vorige generaties? „Qua lesgeven valt dat reuze mee. We streven alle drie naar het beste en vinden het belangrijk dat leerlingen op een normale manier – met tact – worden opgeleid”, zegt Pascal. Gevraagd naar een eventuele volgende generatie vertelt hij: „Ik heb nu nog geen kinderen en we moeten altijd afwachten hoe het allemaal loopt. Maar ik zou het natuurlijk heel leuk vinden als ze ook in het bedrijf komen!”


Bron:

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191113_43391094/zo-opa-zo-vader-zo-zoon